hraunfossar
home | links | contact | wereldkaart

Varmahlíd - Reykholt - Reykjavík

Dag 7

Iets ten noorden van Varmahlid ligt Glaumbaer, waar u de dag kunt beginnen met een museumbezoek. Er is een kerkje en een turfboerderij, waar u een indruk krijgt hoe de IJslanders op het platteland leefden. Dan verlaat u de Skagafjördur en vervolgt u de ringweg naar het vissersplaatsje Blönduós. Daarna vervolgt u de ringweg en kunt u onderweg het dal van Reykholt bezoeken. Dit is een lieflijk dal met veel hete bronnen, waaronder IJslands grootste hete bron, de Deildartunguhver, met 200 liter kokend water per seconde. Reykholt is tevens de voormalige woonplaats van de middeleeuwse dichter en politicus Snorri Sturluson. Zijn 13de eeuwse boerderij in Reykholt had hij voorzien van een buitenbad met een constante temperatuur van 38 °C. Deze eeuwenoude hot pot is nog steeds te bewonderen. Even ten oosten van Reykholt ligt de sierlijke waterval Hraunfossar, die van onder een lavaveld tevoorschijn komt. Zeker de moeite om te bezoeken.
Met een 4WD huurauto kunt u over de route Kjölur naar het zuiden rijden. Ongeveer 25 km voorbij Varmahlid begint deze hooglandroute dwars door het kale binnenland, langs grote gletsjers. U rijdt er niet snel, dus start op tijd. U komt dan niet in het Reykholtsdal.
Indien u op dag 2 niet naar het Nationaal Park Thingvellir bent gegaan, kunt u ervoor kiezen om voordat u naar Reykjavík rijdt nog een bezoek te brengen aan Thingvellir.

Uiteindelijk bereikt u in de avond Reykjavík, hier heeft u ruime keuze uit de vele restaurants die Reykjavík telt en voor de liefhebber kan er gestapt worden tot in de vroege uurtjes.